8 Kasım 2009 Pazar

Vajina Kanseri

Kadın cinsel organ kanserlerinin yüzde bir-ikisini oluşturur. Genellikle rahim ağzı kanserlerine benzer bir sebep ve yapısal özelliğe sahiptir. Vajina bir tarafında rahim ağzı diğer tarafında vulva olan tüp şeklinde bir organ olduğundan tanı ve tedavide bir takım teknik zorluklar gelişebilir. Hastaların yüzde yetmişaltısı elli yaşından büyüktür.

BELİRTİLER:

* Ağrısız kanama (ilişki sonrası olabilir)
* Akıntı
* Sık idrara çıkma ve mesane ağrısı
* Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ya da sorunlar olabilir.

SEBEBİ YA DA RİSK FAKTÖRLERİ:

Bugünlerde en çok üzerinde durulan sebep ya da risk faktörü (İnsan siğil virusu) HPV’ dir. Uzun süreli tahrişe sebep olan herşey, vajinaya yerleştirilen (sarkma önleyici esnek yumuşak halkalar) pezerler, ya da kanserler sebebiyle yapılan ışın tedavileri de bu başlık altında sayılabilir. Anne karnında düşük olmaması için kullanılan bazı estrojenik hormonlara (DES:Dietilstilbestrol) maruz kalan kız bebeklerin ileriki yaşamlarında bir takım vajinal değişiklikler (vajinal adenozis) ve vajina kanserine yakalanma ihtimalleri artmaktadır.

KANSER ÖNCÜSÜ HASTALIK:

VAIN adı verilen kansere dönüşebilir hastalık vajina içinde tanımlanmış. Hastalık bu evrede tanı konup uygun takip ve tedavi uygulanırsa kansere dönüşüm engellenebilir.

TARAMA :

Vajina kanserlerinde sürüntü (pap-test, smear) ile tarama testleri etkili olarak kullanılabilir. Özellikle HPV ile bulaşmış kadınlarda düzenli vajinal ve rahim ağzı sürüntüleri alınması çok önemlidir.

TANI :

Çıplak gözle veya kolposkop yapılan muayene sırasında şüpheli bölümlerden parça (biopsi) alınarak tanı konur.

TEDAVİ:

* Cerrahi
* Radyoterapi (x-ışını)
* Kemoterapi(ilaç) tedavisi uygulanabilir.

Ortalama beş yıllık sağ kalım oranı %42.5’tir. Erken dönemlerde bu oran %69 iken ilerlemiş hastalığı olanlarda % 17.5’e düşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder